Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 Business Central

2019-08-27 Egyéb 0

A Microsoft Dynamics NAV megoldás neve és licenszelése megváltozik, összhangban a Microsoft évek óta tartó átalakulásával, amely a felhő alapú technológiák előtérbe helyezését tekinti elsődleges céljának. A megoldás neve új (Dynamics 365 Business Central), de a fókusza nem változik. A Microsoft célja egy olyan versenyképes vállalatirányítási megoldás biztosítása a kis- és középvállalkozások számára, amelynek működőse és licenszelése integrált a Microsoft további felhőszolgáltatásaival, mint amilyen például az Office 365 vagy a Power BI.

A Microsoft leállította a Dynamics NAV 2018 értékesítését, így új Dynamics termék vásárlása esetén a Business Central kerül előtérbe. Ugyanakkor a meglévő licenszek továbbra is bővíthetők maradtak új objektumokkal és felhasználókkal. Az arculatváltás új design-t jelent, de az új megoldásban továbbra is megtalálható a NAV 2018 összes modulja, valamint mélyítésre kerülnek a PowerBI és a Microsoft Flow összeköttetés lehetőségei. Emellett új üzemeltetési lehetőségként megjelent a Microsoft általi hosztolt környezet is. Ez tisztán Saas modellen alapul, így a havidíj tartalmazza az üzemeltetés költségét, illetve a licenszdíjat is (örökös licenszelés esetén ez az üzemeltetési forma nem érhető el, csak előfizetéses licenszelés esetén).

A licenszelés is átalakult, a konkurens alapú formátum nevesített felhasználókra változott, így nem az egyidejű bejelentkezések játszanak szerepet a felhasználószám számának meghatározásakor, hanem az Office 365-höz hasonlóan a felhasználók számára kiosztott licenszek. Emellett a licensztípusok elnevezése is közelebb került a Microsoftos felhőszolgáltatásoknál megszokotthoz, az Extended funkcionalitást a Premium licensz, a hagyományos full usert az Essential, és a Limited usert a Team Member váltotta fel.

Fontos emellett, hogy a jelenlegi örökös, konkurens felhasználókat alkalmazó licenszeket a Microsoft kedvezményesen konvertálja át Business Central felhasználókra a végfelhasználói licenszekben. Egy teljes jogú konkurens user helyett kettő Business Central nevesített user is jár a 2018 ősze előtt vásárolt licensz-elemek esetén (a kedvezmény visszavonásáig). Emellett a felhasználói hozzáférések ára is változott: általánosságban elmondható, hogy egy-egy további felhasználó ára csökkent. A részletekről kérdezze szakértőinket!